Comment

Milloin viimeksi olet kysynyt tämän kysymyksen itseltäsi?

 
 

"Mieli on kuin laskuvarjo:
se toimii vain avoimena.
"  
- Thomas Dewar

Elämä on niin paljon mahdollisuuksia täynnä, kun vain olemme avoimia niille... siis kun vain maltamme pitää mielemme ja aistimme avoimina. Ja heti kun olemme läsnä koko olemuksellamme ja pysymme uteliaina, seikkailumielisenä, niin usein yksi asia johtaa toiseen ja elämä yllättää, positiivisesti.

Ja kun tarkemmin ajattelemme asiaa, niin mahdollisuuksia synnyttävä avoimuus alkaa itsestämme, omasta kehostamme ja ajatuksistamme, näiden kuulemisesta, näkemisestä ja tuntemisesta tavalla joka luo todellisuutta.

Itse olen huomannut, kuinka tärkeää on pysähtyä, säännöllisen epäsäännöllisesti, olemaan tietoisesti läsnä oman itsen, ajatuksien ja kehonkielen äärellä. Valppaan avoimena, myötätuntoisesti ja ystävällisesti.

Matkallani olen oppinut, että mindfulness, yksi meditaation monista muodoista, on kehomme ja ajatuksiemme kanssa ystävystymistä, arvostavaa ja hyväksyvää tietoista läsnäoloa.

Voisitko kuvitella kysyväsi itseltäsi useammin tämän tärkeän kysymyksen: "Will you be my Valentine?"

 

"Jos hän jää odottamaan oikeaa hetkeä, hän ei pääse liikkeelle koskaan; seuraava askel vaatii annoksen hulluutta."  
- Paulo Coelho

 

Comment

Tavoitteena vaeltaminen

Comment

Tavoitteena vaeltaminen

Luin tässä erästä tietoisen läsnäolon (mindfulness) kirjaa ja lukemisen aikana ajatukseni lähtivät vaeltamaan ja jonkin ajan päästä havahduin, että olen käännellyt sivuja mutten oikeastaan muista mitä olen lukenut. Olin vaeltamassa samalla kun olin ”lukevinani”… ja kohta läppäri sylissäni kirjoittamassa tätä blogia. 

Ihmisen toiminta on aina tavoitteellista ja usein se on tietoista ja tiedostamatonta.

Tavoitteellisuus. Pohditaanpa hetki… (jälleen tavoite). Aamulla kun heräsin niin ajatukseni olivat ystäväni blogi-kirjoituksessa jonka luin eilen. Ja sängystä noustessani katseeni suuntautui kirjahyllyyni. Päätin ottaa mindfulness kirjan (Mindfulness työssä, Antti-Juhani Wihuri), istahtaa olohuoneen nojatuoliin ja lukea siitä muutamia pätkiä…

Huomioni kiinnittyi hetkeksi olohuoneen matolla nukkuvaan ”Lepu” koiraamme, joka nukkuu kyljellään ja näkee nähtävästi unia kun toinen etujalka vispaa ilmassa.

Kirjan puolenvälin tienoilla oli yksinkertainen kuva tietoisen läsnäolon harjoittamisen syklistä. Alkaen huomion suuntaamisesta johonkin kohteeseen kuten hengitys. Huomion kohteena voi olla myös aistihavainnot ja mielenliikkeet kuten tunteet ja ajatukset sekä vuorovaikutus. Syklissä seuraavana mainitaan huomion siirtyminen huomaamatta muualle, ajatukset lähtevät vaeltamaan pitkin erilaisia assosiaatiopolkuja… (tiedostamaton, mielen vietävänä). Ja kolmantena vaiheena havahtuminen takaisin tähän hetkeen (tietoisuus, hyväksyntä). Havahtuminen on se hetki kun tulemme tietoiseksi omista sen hetkisistä ajatuksistamme, siitä mihin huomiomme on suuntautunut juuri sillä hetkellä. Ja sillä hetkellä voimme jälleen palauttaa, suunnata ja keskittää huomiomme takaisin esimerkiksi käsillä olevaan mindfulnessharjoitukseen.

Ihmisen toiminta on aina tavoitteellista ja usein se on tietoista ja tiedostamatonta.

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen on tietyssä mielessä äärimmäisen tavoitteellista toimintaa. Ajatellaanpa kun henkilö, joka haluaa alkaa mindfulnessin harjoittajaksi niin hän on jo lähtöjään asettanut itselleen tavoitteen aloittaa sen harjoittamisen vaikkapa ihan omaa henkilökohtaista hyvinvointia lisäämään ja tukemaan. Päätöksen tehtyään henkilö hankkii todennäköisesti jonkin kirjan tai etsii internetistä tietoa asiasta. Voi olla, että hän myös hankkii äänitteen tai ilmoittautuu mindfulness-kurssille saadakseen lisää tietoa vaikkapa kysymyksiinsä mitä, miksi ja ennenkaikkea miten. Niin kurssin kuin osallistujan tavoitteena on perehdyttää/perehtyä mindfulness-harjoituksiin niin teoriassa kuin käytännössäkin. Kurssin käytyään tai kirjaa lukiessaan henkilö alkaa kokeilemaan (lisää) tietoisen läsnäolon harjoituksia. Ehkä hän hankkii itselleen meditaatiotyynyn (ei kylläkään välttämätön) ja istahtaa kotilattialle sen kanssa. Tai jopa päättää mennä jonnekin veden äärelle (joen, järven tai meren) tekemään harjoituksia. Voi tietysti olla, että jossain kohtaa henkilö hakeutuu lähiseudullaan paikkaan jossa mindfulness retriittejä järjestetään. Kaikki edellä mainitut ovat (osa)tavoitteita sellaisenaan matkalla tietoisen läsnäolon harjoittajaksi. Ja pian harjoittaja käy läpi aiemmin mainittua tietoisen läsnäolon harjoittamisen sykliä, yhä uudelleen, päättäväisesti ja huomattavasti omaa hyvinvointiaan yhä lisäten ja läsnäoloaan yhä paremmaksi kehittäen. 

Vaimoni luki vasta Jon Kabat-Zinnin kirjan Olet jo perillä. Ja olemmekin hymyssä suin vitsailleet ja osin tosissaankin toisillemme muistuttaneet ”Olet jo perillä” erinäisissä keskusteluissamme. Kysymyksenä voisi heittää… haluaako ja tarviiko tietoista läsnäolon harjoittamista ajatella tavoitteellisena toimintana? Itse annan mielelläni mieleni uteliaasti vaeltaa kohti tietoista ja tiedostamatonta läsnäoloa. Ja mielestäni tässä tulee esiin pala mindfulnessin ydintä, kun on läsnä niin omien ajatusten suhteen kuin muutenkin niitä sen koommin arvottamatta ja samalla niitä kuitenkin arvostaen.

Vaeltaja löytää ja oppii...

Comment

Mielen maisemia

Comment

Mielen maisemia

Käväisempä moottoripyörällä Kööpenhaminassa mutkan katsomassa merenneitoa, oli ajatukseni jonka toteutin viime vuonna. Matkasin tuolloin yksin. Eräänlainen MP retriitti. 2500km mietiskelyä, itsetutkiskelua, mielen maisemia, maailman ihmettelyä, ohituksia, pysähtymisiä, tuulen huminaa, vauhdin hurmaa, hymyä, pieniä suuria elämisen iloja...

IMG_1800.jpg

Tänä kesänä vuorostaan lähdin MP matkalle muutaman hyvän ystävän kanssa. Tälle kertaa 4 päivän aikana matkaa kertyi ~1800km (Oulu-Ylläs-Kiiruna-Björkliden-Narvik-Kilpisjärvi-Ylläs-Oulu). Ajaessa saa ihailla maisemia ja pohtia omiaan kun taas välipysäkeillä ja leiriytyessä voi myös jutella monenmoisista sattumuksista ja elämän asioista, nauraa ja muutenkin nauttia toistemme läsnäolosta. 

Matkalla otin useita valokuvia älykännykälläni. Ja se mikä siinä on mielestäni erittäin kätevää on mahdollisuus muokata kuvia suoraan puhelimessa samantien. Kuvien valoisuutta voi muuttaa kirkkaammaksi tai himmeämmäksi, terävöittää tai sumentaa, värejä ja sävyjä voi esimerkiksi tehostaa kylläisemmiksi tai vaihtoehtoisesti muuttaa kuvan kokonaan mustavalkoiseksi. Myös kuvan kokoa ja fokusta voi muuttaa sekä helposti muodostaa vaikkapa kuvakollaasin useasta eri kuvasta. Kuviin voi lisätä reunat tai jättää ne ilman, niiden muotoa voi muokata ja jopa lisätä liikettä vain tiettyyn osaan kuvasta. Ja selfiekepillä saa kuvan itsestään katsomassa ja kokemassa sitä huikeaa maisemaa :D  

Nuo Pohjois-Ruotsin ja Norjan uskomattoman upeat vuoristomaisemat jäivät erityisesti myös mieleeni. Björklidenin rinteiltä oli upeat näkymät. Voin edelleen nähdä tuon huikean upean maiseman mielikuvissani ja myös muokata sitä mielessäni helposti ilman erillisiä appseja. Voin katsella mielessäni tuota värikästä mieltä rauhoittavaa maisemaa aivan kuin olisin uudelleen siellä, suurena ja kirkkaana elämän kokoisena ja ikäänkuin panorama mielikuvana ilman reunuksia. Ja mitä lähemmäksi tuon sen mielessäni sitä vahvemmaksi kokemukseni muuttuu... 

Voimme siis nähdä mielikuvan (kuvitellun/muiston), mielessämme eri tavoin: kirkkaasti tai hämärästi, värillisenä tai mustavalkoisena, pienenä tai isona, läheltä tai kaukaa, liikkuvana kuin elokuva tai pysätyskuvana kuin valokuva, kolmiulotteisena tai litteänä jne. NLP:ssä edellä mainittuja ominaisuuksia, kuten kuvan koko, värillisyys, terävyys, assosioitunut/dissosioitunut, kuvien määrä, 3D/2D (litteä), etäisyys jne. kutsutaan miellepiirteiksi/-ominaisuuksiksi (submodalities). Vastaavasti myös äänillä, tuntemuksilla, hajuilla ja mauilla on omat ominaisuutensa. 

Kun ajattelet jotain niin useinmiten ajatuksesi muodostuu mielikuvasta ja/tai sisäisestä puheesta/äänistä sekä tuntemuksista. NLP:ssä tutkimme mm. ajatuksiemme, mielikuviemme jne. rakenteita. Ja juurikin nämä vaikuttavat siihen, miltä kuvittelemamme mielikuva/muisto sen kokijasta tuntuu. Näin ollen esimerkiksi miellepiirteitä voidaan hyödyntää tehokkaasti minkä tahansa ajatuksemme kanssa mm. vahvistamalla positiivisia tunnetiloja tai neutralisoida ja laimentaa kielteisiä ja ikäviä tunteita muuttamalla niiden kokemuksien mielikuvien rakennetta eli sen eri miellepiirteitä. 

Voit kokeilla sitä itse nyt. Kun suljet silmäsi ja palautat mieleesi esim. jonkin mieleisesi maiseman niin mitä näet silloin? Ja jos oikein eläydyt siihen mitä näet ja tarkastelet tuota maisemaa aivan kuin olisit siellä niin huomaa voitko myös kuulla niitä ääniä mitä silloin kuulet kun olet siellä? Ja samalla kiinnitä huomiota mitä tuntemuksia tuo maisema sinussa herättää. Ja kun katselet tuota mielen maisemaa niin missä päin mielikuva on sinusta katsoen? Entä miten kaukana tai lähellä se on? Huomaa minkä kokoinen mielikuvasi on? Liikkuuko se vai onko kuva pysäytetty. Kiinnitä huomiota kaikkiin näihin eri ominaisuuksiin ja huomaa mitä tunnekokemuksellesi tapahtuu, kun lisäät mielikuvaan tai -kuviin kirkkautta ja värikkyyttä. Mitä tapahtuu kun suurrennat sitä? Entä jos laitat sen liikkeelle niin kuin elokuvan? Huomaa mitä tunnekokemuksellesi tapahtuu kun pysäytät mielikuvan still-kuvaksi, pienennät ja himmennät sitä....ja vielä viet sen mielessäsi kauemmaksi ja vieläkin kauemmaksi? Ja nyt aivan lopuksi palauta mielikuva juuri sellaiseksi kuin se eniten miellyttää sinua. Palauta ja muuta mielikuvan kokoa, siirrä se sille etäisyydelle kuin se parhaalta tuntuu jne.

Miten tunnekokemuksesi muuttui kun muokkasit näitä muutamia miellepiirteitä?

HUOM! Mentor in Mind +postituslistalle liittyneet saivat edellä olevan tyylisen harjoitteen myös noin 6,5min äänitteenä.

Useinmiten tunnekokemus vahvistuu kun muutamme mielikuvia tällä tavalla, kun suurennamme, tuomme sen lähemmäksi, lisäämme värejä ja liikettä. Voit helposti elävöittää ja vahvistaa tunnetta jos keskityt myös muiston ääniin ja muutat niiden vastaavia ominaisuuksia. Ikäänkuin säätäisit kaukosäätimellä ääntä isommalle ja laittaisit surround-äänet päälle. Tuot äänet lähemmäksi jne. Myös kehollisiin tuntemuksiin voi kiinnittää huomion ja huomata missä kohtaa kehoa mielikuvan herättämä tunne sijaitsee. Ja kun siihen keskittyy voi siinä huomata liikettä. Tunne liikkuu johonkin suuntaan. Sitä liikettä voi lähtä vahvistamaan vaikkapa suurentamalla ja nopeuttamalla liikettä mielikuvissaan. 

Kätevää, eikö totta?

Itseasiassa me teemme tätä ihan luonnostaankin usein sen koommin sitä tiedostamatta. Veikkaan että olet joskus mielessäsi työntänyt mielikuvan jostain ikävästä tilanteesta ikäänkuin syrjään tai kauemmaksi ja olosi on helpottunut sitä myöten. Ja uskon myös että olet palauttanut mieleesi jonkin mukavan muiston piristääksesi itseäsi. Ja alkuun tuo muisto on ehkä ollut vain pysäytetty mielikuva ja hetken päästä se on herännyt eloon mielessäsi. Ja mitä luultavammin kiinnität huomiosi johonkin kohtaan enemmän, ne kohdat ovat tarkempia tuossa mieli(elo)kuvassasi ja voit myös kuulla tietyt äänet siinä selkeämmin. Ja kun oikein eläydyt tuohon mukavaan muistoon mielessäsi se myös tuntuu todellisemmalta. 

...Björklidenin rinteiden upeista näkymistä matkasimme Norjan puolelle ja sieltä takaisin Suomeen. Norjassa tiet olivat moottoripyöräilijälle hymyä herkistävän mutkikkaita ja maisemiltaan suurenmoisia.

Suomeen päästyämme perustimme leirin Kilpisjärvellä. Yövyimme teltassa ja kun aamulla heräsin ja kömmin ulos teltasta niin vastassa oli kolme poroa toivottamassa hyvää huomenta :)

Näihin mielen maisemiin on mukava palata ja niistä voi hyvällä fiiliksellä jatkaa...

Comment

Uskomustesi kautta löydät itsesi yhä uudelleen

Comment

Uskomustesi kautta löydät itsesi yhä uudelleen

Kesä on siellä  missä sinä olet... Hymyilet kuin aurinko, säteilet lämpöä samalla kun tervehdit iloisesti vastaantulijoita. Saat heidätkin hymyilemään. Olet heille raikas tuulahdus joka laulaa satakielen tavoin matkatessasi niin tuttuja kuin tuntemattomiakin polkuja. Sävelesi tarttuu. Olet maaginen. Mielesi on tyyni mutta samalla rikas ja väkevä. Tiedät mitä haluat. Olet päättänyt sen. Tiedät mistä sinut on tehty. Ja jos nyt kysyt itseltäsi kuka olet? Tiedät vastauksen. Sen kuka olet tässä hetkessä ja kun olet kaikkea sitä mitä voit olla parhaimmillasi fantastisena itsenäsi...

Jokainen meistä on jo nähnyt, kokenut ja oppinut monenlaista tähän astisella elämänmatkalla. Samalla opimme itsestämme. Ja miten hyvin tunnetkaan itsesi? Olet millainen ajattelet olevasi. Uskomustesi kautta löydät itsesi yhä uudelleen. Voit nähdä itsessäsi erilaisia ja uusia puolia kun uskomuksesi muuttuvat. Samoin muissa ihmisissä.

    Man often becomes what he believes himself to be.
                                                    - MAHATMA GANDHI

Asenteet, arvot ja uskomukset ovat niitä jotka vaikuttavat elämämme jokaisena hetkenä. Ne eivät kuitenkaan ole muuttumattomia. Voit itse muovata ajatuksiasi samoin ja samalla kun muutkin vaikuttavat niihin. Siksi ne ovat tutkimisen arvoisia. Ja tärkeää on sekin että pysähtyy oman itsen äärelle tutkimaan omia ajatuksiaan, itseään kuka on tällä hetkellä ja mitä kaikkea voit olla. 

Meillä jokaisella on itse muodostamamme käsitys ja kokemus tästä maailmasta, joka on totta vain meillle itsellemme. Kyse on omasta maailmankuvastamme, malli tai toisin sanoen kartta tästä todellisuudesta. 

Se millaisella asenteella ja tavalla suhtaudumme käsillä oleviin asioihin tai mitkä tekijät ovat meille tärkeitä ja minkä elämäperiaatteiden tai uskomusten mukaan toimimme ovat huomionarvoisia vaikuttimia. 

Ajatus ”todellisuus on meidän mielikuvitusta” oli itselleni hyvin pysäyttävä kun se sanottiin ja kuulin sen ensimmäisen kerran. Edelleenkin se auttaa itseäni näkemään ja suhtautumaan eri tilanteissa eri asioihin eri tavoin. Yksi ajatuksen ydin on se, että me ei oikeastaan toimita suoraan todellisuuden pohjalta vaan meidän todellisuudesta tekemämme karttamme pohjalta. Ja tuon kartan, sisäisen maailman, me luomme itse. Kaikki ne kokemukset, muistot, käsitykset, asenteet, arvot ja uskomukset ohjaavat ajatteluamme, käyttäytymistämme ja toimintaamme pitkälti tiedostamattomalla ja myös tietoisella tasolla.

'Whatever the thinker thinks, the prover proves'... Silloin tällöin on hyvä pysähtyä ja tarkistaa millaisia käsityksiä, uskomuksia, asenteita ja arvoja olemme itsellemme luoneet. Ovatpa ne sitten itsestä, toisista, ympäristöstä tai elämästä ylipäätänsä. Mikä on totta ja mistä tiedän sen? Onko käsitykseni ja näkemykseni hyödyllinen, tarkoituksenmukainen ja ekologinen?

Mitä voit tehdä nauttiaksesi omasta elämästäsi enemmän ja tarkoituksenmukaisemmin?

Comment

Hypnoottisella matkalla

Comment

Hypnoottisella matkalla

Kevättä ja kesää kohti mennään hyvää vauhtia kun tuo lumikin näyttää alkavan sulaa vähitellen ainakin Oulun alueen loskasta päätellen ;) Ilolla seuraan pihalla leikkiviä lapsia. Heillä kuulostaa olevan hauskaa kurahaalarit päällä vaikkei itsellä niin tekisikään mieli lähteä juoksulenkille näillä keleillä. Tosin luoviakin ratkaisuja olen kuullut lenkkeilijöiden käyttävän… kumisaappaista, kelmutettuihin tai pussitettuihin jalkoihin. Puhdas ja raikas ilma voittaa kuitenkin juoksumaton hikisessä kuntosalissa… ;) Hypnoottinen musiikki korvilla kohti aurinkoa ja kesäkuntoa niin saapi sitten grillata ja nauttia lämpimästä kesästä!

Tässä postauksessa haluan jakaa kanssanne videohaastattelun. Kerron siitä kohta lisää.

Oletko jo vieraillut Mentor in Mind -Facebook sivuilla? Löydät sen täältä. Ja samalla kun käyt vierailemassa niin tykkää meistä.

Mentor in Mind +postituslistalle liittyneet saivat helmikuussa lyhyen kiitollisuusharjoituksen. Kysyin +postissa myös mistä sinulle tulee energinen olo? Ja mikä saa sinut innostumaan, mikä sytyttää tai sytyttäisi juuri tällä hetkellä?  

Mainitsin silloin lähteväni rapakon toiselle puolen Richard Bandlerin uuteen koulutukseen; Strategic NLP and Hypnotic Patterns for Learning™. 

Kerrassaan huikea oppimismatka ja miten paljon tapasinkaan uusia upeita henkilöitä siellä ollessani! Vaude! Tuossa koulutuksessa oli mukana n. 150 osallistujaa 24:stä eristä maasta. Ihmisiä oli Australiasta, Filippiineiltä, Japanista, Venäjältä, Euroopan eri maista ja Pohjois- sekä Etelä-Ameriikasta.

Viikon ajan Richard Bandler jakoi, kertoi, demonstroi ja opetti käytännössä meille parhainta osaamistaan miten hän on 70-luvulta lähtien työskennellyt menestyksekkäästi tähän päivään asti erilaisten asiakkaiden kanssa. Ja erityisesti koulutus keskittyi hypnoosiin oppimisen ja muutoksen huikeana välineenä. Viikon ajan 150 ihmistä hypnotisoi toinen toistaan uutta oppien. Hymyillen nautin niistä opeista ja kokemuksista.

Tuolla matkallani keskustelin ja myös haastattelin Richard Bandleria henkilökohtaisesti. Ja haluan jakaa tuon videohaastattelun kanssanne nyt. Olen jakanut sen 5 lyhyeen osaan, jotta voit katsoa juuri näistä sen  mikä sinua kiinnostaa ensin. Videot ovat järjestyksessä, mutta  voit hyvin  katsoa ne haluamassasi järjestyksessä.

What makes NLP™ so great for any person (2min 41s)
What are some of the benefits of learning NLP™ for Business use (2min 48s)
The importance of beliefs and values in life and how to make them work the best with NLP (2min 18s)
How people benefit from hypnosis to transform their lives better (3min 12s)
Greetings to Finland and the superb attitude of Dr. Bandler (2min 47s)

Videot löytyvät myös täältä: www.mentorinmind.fi/video

Muistathan vieraille ja tykätä Mentor in Mind FB-sivuja. Ja liitythän meidän +postituslistalle niin tiedät, kuulet ja pääset lukemaan ja näkemään ensimmäisten joukossa mitä kaikkea upeaa on tapahtumassa ja tulossa. Samalla saat lyhyitä, helppoja mutta samalla tehokkaita harjoituksia mieltäsi tasapainottamaan, elävöittämään ja energisoimaan.

Upeaa ja antoisaa pääsiäisen jatkoa!

Comment