Kesä on siellä, missä sinä olet... Hymyilet kuin aurinko, säteilet lämpöä samalla, kun tervehdit iloisesti vastaantulijoita. Saat heidätkin hymyilemään. Olet heille raikas tuulenvire, kuin laulava satakieli. Sävelesi tarttuu. Mielesi on tyyni, mutta samalla rikas ja väkevä. Olet maaginen. Tiedät, mitä haluat. Olet päättänyt sen. Tiedät, mistä sinut on tehty. Ja jos kysyt itseltäsi kuka olet? Kuka olet juuri tässä hetkessä ja mitä kaikkea voit olla parhaimmillasi, fantastisena itsenäsi...

Jokainen meistä on jo nähnyt, kokenut ja oppinut monenlaista tähän astisella elämänmatkalla. Ja tällä matkalla voimme oppia itsestämme… oppia tuntemaan itsemme todella. Mutta, miten hyvin tunnetkaan itsesi? Olet millainen ajattelet olevasi. Uskomustesi kautta löydät itsesi yhä uudelleen. Voit nähdä itsessäsi erilaisia ja uusia puolia kun uskomuksesi muuttuvat. Samoin muissa ihmisissä.

    Man often becomes what he believes himself to be.
                                                    - MAHATMA GANDHI

Asenteet, arvot ja uskomukset ovat niitä, jotka vaikuttavat elämämme jokaisena hetkenä. Ne eivät kuitenkaan ole muuttumattomia. Voit itse muovata ajatuksiasi samoin ja samalla, kun muutkin vaikuttavat niihin. Siksi ne ovat tutkimisen arvoisia. On tärkeää, että pysähtyy oman itsen äärelle tutkimaan omia ajatuksiaan, itseään kuka on tällä hetkellä ja mitä kaikkea voit olla. 

Meillä jokaisella on itse muodostamamme käsitys ja kokemus tästä maailmasta, joka on totta vain meillle itsellemme. Kyse on omasta maailmankuvastamme, ikäänkuin malli tai toisin sanoen kartta tästä todellisuudesta. 

Se millaisella asenteella ja tavalla suhtaudumme käsillä oleviin asioihin tai mitkä tekijät ovat meille tärkeitä ja minkä elämäperiaatteiden tai uskomusten mukaan toimimme ovat erittäin huomionarvoisia vaikuttimia. 

Ajatus ”todellisuus on meidän mielikuvitusta” oli itselleni hyvin pysäyttävä kun se sanottiin ja kuulin sen ensimmäisen kerran. Edelleenkin se auttaa itseäni näkemään ja suhtautumaan eri tilanteissa eri asioihin eri tavoin. Yksi ajatuksen ydin on se, että me ei oikeastaan toimita suoraan todellisuuden pohjalta vaan meidän todellisuudesta tekemämme karttamme pohjalta. Ja tuon kartan, sisäisen maailman, me luomme itse. Kaikki ne kokemukset, muistot, käsitykset, asenteet, arvot ja uskomukset ohjaavat ajatteluamme, käyttäytymistämme ja toimintaamme pitkälti tiedostamattomalla ja myös tietoisella tasolla.

'Whatever the thinker thinks, the prover proves'... Silloin tällöin on hyvä pysähtyä ja tarkistaa millaisia käsityksiä, uskomuksia, asenteita ja arvoja olemme itsellemme luoneet. Ovatpa ne sitten itsestä, toisista, ympäristöstä tai elämästä ylipäätänsä. Mikä on totta ja mistä tiedän sen? Onko käsitykseni ja näkemykseni hyödyllinen, tarkoituksenmukainen ja ekologinen?

Mitä voit tehdä nauttiaksesi omasta elämästäsi vielä enemmän ja elää sitä vielä tarkoituksenmukaisemmin?

Comment